ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Ένα λαμπερό χαμόγελο είναι πάντα ελκυστικό στους γύρω μας. Τα αστραφτερά δόντια, επίσης, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας. Συχνά, όμως, τα δόντια μας δεν είναι όσο λευκά θα θέλαμε. Οι τροφές και τα ποτά που καταναλώνουμε καθημερινά προσδίδουν χρωστικές στα δόντια μας. Το κάπνισμα είναι ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας. Ακόμα και η φυσική φθορά των δοντιών με τα χρόνια αλλοιώνει το χρώμα τους. Το κιτρίνισμα των δοντιών είναι αναπόφευκτο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το αποδεχτούμε. Η λεύκανση των δοντιών είναι ένας σχετικά μη δαπανηρός τρόπος να σβήσουμε τους λεκέδες του χρόνου απ’ το χαμόγελο μας. Σίγουρα έχει πέσει στα χέρια σας ή έχετε ακούσει για διάφορα προϊόντα ή οδοντόκρεμες που υπόσχονται λευκότερα δόντια που, όμως, είναι ελάχιστα αποτελεσματικά και συχνά βλαπτικά για το σμάλτο των δοντιών.


Τι είναι η λεύκανση;

Η μόνη ασφαλής και με εγγυημένα αποτελέσματα μέθοδος είναι η εφαρμογή ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον οδοντίατρο. Μέσα σε μια συνεδρία τα δόντια σας μπορούν να γίνουν από δύο μέχρι έξι τόνους πιο λευκά. Σύμφωνα με την ενδεδειγμένη διαδικασία, αρχικά ο οδοντίατρος προστατεύει τα ούλα και τις τυχόν εκτεθειμένες ρίζες με ειδικό σκεύασμα για να μην έρθουν σε επαφή με το φάρμακο. Στη συνέχεια τοποθετείται ο λευκαντικός παράγοντας στα δόντια και συνήθως ενισχύεται η δράση του με ειδικές λάμπες λεύκανσης. Η δεύτερη μέθοδος λεύκανσης είναι με εξατομικευμένα ναρθηκάκια και τη χρήση λευκαντικού παράγοντα πιο ήπιας συγκέντρωσης στο σπίτι, σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου. Τα αισθητικά αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.


Είναι ασφαλής για τα δόντια μου;

Πριν προχωρήσετε σε θεραπεία λεύκανσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι μπορεί να προκαλέσει παροδικά ευαισθησία των δοντιών και ερεθισμό των ούλων, που υποχωρεί όμως σταδιακά. Μετά τον κλινικό έλεγχο ο οδοντίατρος μπορεί να σας ενημερώσει εάν η λεύκανση είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για εσάς και τυχόν παρενέργειες που μπορεί να έχει. Το χρώμα στεφάνων και εμφράξεων που έχετε ήδη στο στόμα σας δεν επηρεάζεται. Τα αποτελέσματα της λεύκανσης δεν είναι μόνιμα, αλλά εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα και το DNA του ασθενούς. Μια επαναληπτική θεραπεία μπορεί να χρειαστεί ύστερα από δύο χρόνια.