ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Τα εμφυτεύματα στην Ελλάδα καθυστέρησαν να διαδοθούν, αποτελούν ωστόσο ισχυρό εργαλείο στα χέρια του ειδικού για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων της καθημερινής οδοντιατρικής πράξης. Πρόκειται για μόδα, εμπορικό προïόν ή πραγματικά έχει να προσφέρει κάτι σημαντικό στην υγεία των ασθενών;


Τι είναι ακριβώς το εμφύτευμα;

Το εμφύτευμα είναι ένας μεταλλικός «άξονας» από κράμα τιτανίου που τοποθετείται στο οστό της γνάθου δίκην ρίζας, προκειμένου να υποστηρίξει τεχνητά δόντια στη θέση των ελλειπόντων. Το τιτάνιο είναι ένα μέταλλο απόλυτα βιοσυμβατό, δηλαδή αποδεκτό από τους ζωντανούς ιστούς, από το οποίο κατασκευάζονται και τα ορθοπεδικά εμφυτεύματα.

Για ποιο λόγο να επιλέξω τη λύση του εμφυτεύματος;

Η αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία και τη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος. Τα εμφυτεύματα φαίνονται και λειτουργούν όπως τα φυσικά δόντια. Βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής με την υπεροχή τους στα παρακάτω σημεία:


  • υγεία : διατηρούνται τα δόντια και το οστό.
  • άνεση: δεν καλύπτονται τα ούλα και ο ουρανίσκος, ούτε αποσταθεροποιούνται με το χρόνο οι αποκαταστάσεις.
  • ικανότητα μάσησης: τα εμφυτεύματα αποκαθιστούν πλήρως την ικανότητα αυτή, αφού είναι ισχυρά συνδεδεμένα με το οστό της γνάθου.
  • ικανότητα ομιλίας: η εξαιρετική τους σταθερότητα υποστηρίζει και την ομιλία.
  • αισθητική : δεν υπάρχει η ανάγκη χρήσης αγκίστρων και άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών που περιορίζουν αισθητικά το αποτέλεσμα, ενώ ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει αισθητικά το στόμα του, καθοδηγώντας τον ιατρό του για το πώς θα ήθελε να φαίνεται μετά την τελική αποκατάσταση.

Ποιος ειδικός τοποθετεί τα εμφυτεύματα;

Για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος ο ασθενής πρέπει να απευθύνεται σε επιστήμονες εξειδικευμένους στην εμφυτευματολογία. Η συνεργασία με εξειδικευμένο και σύγχρονα εξοπλισμένο οδοντοτεχνικό εργαστήριο αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχίας της αποκατάστασης.