ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ

Πολλοί από εμάς έχουμε υποφέρει σε μικρή ηλικία από πόνους στα δόντια, που μας δυσκόλευαν ακόμα και στη συγκέντρωση στο σχολείο.

Δεν είναι ανάγκη να επαναληφθεί η ίδια ιστορία και στα παιδιά μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που μπορούμε να ακολουθήσουμε ως γονείς για να προλάβουμε την ταλαιπωρία του παιδιού μας από τερηδονισμένα δόντια:


Περιορισμός στην κατανάλωση σακχαρούχων τροφών

Κανένα παιδί δεν μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά. Ο γονιός, όμως, μπορεί να φροντίσει να καταναλώνονται άμεσα μετά το γεύμα. Η ύπαρξη ζάχαρης στο στοματικό περιβάλλον όλη την ημέρα ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την τερηδόνα. Ειδικά στα παιδιά που χρησιμοποιούν μπιμπερό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι και πότε βάζουμε κάτι μέσα. Ακόμα και το γάλα και οι χυμοί περιέχουν ζάχαρη. Καλύτερα να περιέχει νερό ανάμεσα στα γεύματα.


Καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών

Ακόμα και από τη βρεφική ηλικία οφείλουμε να καθαρίζουμε το στόμα του μωρού μας μετά τα γεύματα με τις ειδικές γαζούλες που διατίθενται στα φαρμακεία και λίγο νερό. Αργότερα, όταν βγουν τα πρώτα (νεογιλά) δοντάκια, χρησιμοποιούμε τις ειδικές παιδικές οδοντόβουρτσες με μαλακούς θυσάνους και λίγη οδοντόκρεμα στο μέγεθος μπιζελιού. Καλό είναι να βουρτσίζουμε μαζί με το παιδί μας τα δόντια για να είμαστε σίγουροι ότι ασκεί αποτελεσματική στοματική υγιεινή.


Επίσκεψη στον οδοντίατρο

Ήδη από τα πρώτα γενέθλια μια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη για να αρχίσει το παιδί μας να εξοικειώνεται. Ο οδοντιατρικός έλεγχος και η εφαρμογή φθορίου είναι βασικά βήματα για ένα υγιές χαμόγελο. Τα νεογιλά ή παιδικά δόντια θ ’αρχίσουν να αντικαθίστανται από τη μόνιμη οδοντοφυΐα στην ηλικία 5-6 χρονών. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα φροντίζουμε. Οι βλαπτικές συνέπειες της τερηδόνας μπορούν να συνεχιστούν και στα μόνιμα δόντια. Επίσης ο οδοντίατρος μπορεί να μας ενημερώσει από πολύ νωρίς αν το παιδί μας θα χρειαστεί σιδεράκια.


Τέλος, όταν βγουν τα πρώτα μόνιμα δόντια, μπορεί να χρειαστεί να καλυφθούν με προληπτικά σφραγίσματα (sealants) για να εξομαλυνθούν οι έντονες αύλακες και σχισμές, ώστε να μην παγιδευτούν τροφές και βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα.

Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο θα μας λύσει πολλές από τις απορίες που έχουμε ως γονείς και θα μας προσφέρει αρκετές συμβουλές πρόληψης και φροντίδας.