ΆΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ

Τι είναι;

Το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο είναι μια συχνή διαταραχή της αναπνοής και αφορά στο 5% του γενικού πληθυσμού (είναι τόσο συχνό όσο το άσθμα ή ο διαβήτης). Δυνητικά συνδέεται με αρκετά προβλήματα υγείας και μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Αιτιολογία

Η άπνοια οφείλεται στη διακοπή της ροής του αέρα στις αεροφόρες οδούς που διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Οι άπνοιες ανάλογα με την αιτιολογία τους ταξινομούνται ως αποφρακτικές, κεντρικές ή μεικτές. Η συνηθέστερη μορφή είναι η αποφρακτική άπνοια που οφείλεται στη στένωση του αυλού των εξωθωρακικών αεραγωγών.


Συμπτώματα

  •  Ροχαλητό
  •  Αίσθημα πνιγμού κατά τον ύπνο
  •  Πρωινή κεφαλαλγία
  •  Νυκτουρία
  •  Ημερήσια κόπωση- υπνηλία που εμποδίζει τη φυσιολογική ζωή
  •  Σεξουαλική δυσλειτουργία
  •  Γνωστικές διαταραχές
  •  Διαταραχές του ψυχισμού, κατάθλιψη κ.λπ.

Τα άτομα με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν το σύνδρομο είναι οι παχύσαρκοι και άτομα με κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες (μακρογλωσσία, μικρογναθία, διογκωμένες αμυγδαλές κ.λπ.). Νοσήματα όπως ο υποθυρεοειδισμός, οι μυοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα νευρολογικά σύνδρομα συνδέονται άμεσα με την άπνοια.

Αντιμετώπιση

Η διάγνωση της νόσου τίθεται μετά τη λήψη ιστορικού, τη φυσική εξέταση και την πολυμετρική μελέτη ύπνου σε εξειδικευμένα εργαστήρια ύπνου. Ανάλογα με το είδος της άπνοιας ακολουθεί η θεραπεία. Σε ήπιες μορφές του συνδρόμου, μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η απώλεια βάρους, η αποφυγή λήψης αλκοόλ, η μη ύπτια θέση κατά τον ύπνο μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Στις περιπτώσεις όμως σοβαρών επεισοδίων, η εφαρμογή μιας ειδικής συσκευής μέσω της οποίας διοχετεύεται αέρας υπό πίεση (με ειδική ρινική μάσκα CPAP), είναι η πλέον αποτελεσματική θεραπεία.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου γίνεται σε πολύ λίγες και συγκεκριμένες περιπτώσεις.


Η συμβολή του εξειδικευμένου οδοντιάτρου-προσθετολόγου μπορεί να είναι καταλυτική από τη διάγνωση μέχρι την αντιμετώπιση. Με ειδικές ενδοστοματικές συσκευές, που ο οδοντίατρος κατασκευάζει εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, σταθεροποιείται η κάτω γνάθος, ώστε τα ανατομικά μόρια να μην εμποδίζουν τη δίοδο αέρα, βοηθώντας τον ασθενή να έχει έναν φυσιολογικό και άνετο ύπνο.

Οι ενδοστοματικές αυτές συσκευές είναι απόλυτα άνετες και εύκολες στην τοποθέτηση, σύμφωνα μάλιστα και με μαρτυρίες των ίδιων των ασθενών. Συχνά χρησιμοποιούνται και σε υγιή άτομα για την αντιμετώπιση του ροχαλητού. Σε κάθε περίπτωση η ιατρική παρακολούθηση κρίνεται απαραίτητη για προσαρμογή της συσκευής στις ιδιαίτερες ανάγκες του εκάστοτε ατόμου.