ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (ΕΝΘΕΤΑ-ΕΠΕΝΘΕΤΑ)

Οι τελευταίες εξελίξεις στην οδοντιατρική επιστήμη έχουν προσφέρει σημαντική βελτίωση στις ιδιότητες των υλικών επιτρέποντας τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερης οδοντικής ουσίας και αφαίρεσης μόνο των ιστών που έχουν υποστεί βλάβες.


Τι είναι;

Τα ένθετα και τα επένθετα είναι δύο είδη οδοντιατρικών αποκαταστάσεων που σκοπό έχουν να αποκαταστήσουν μεγάλες βλάβες που έχουν προκύψει σε οπίσθια δόντια είτε από τερηδόνα είτε από κάταγμα. Είναι η καλύτερη επιλογή, όταν η έκταση της βλάβης δεν επιτρέπει την ασφαλή εφαρμογή ενός σφραγίσματος. Αντίστοιχα, η πλήρης κάλυψη του δοντιού με μία θήκη προϋποθέτει τον περαιτέρω εκτροχισμό του ήδη καταπονημένου δοντιού.


Διαδικασία

Ο οδοντίατρος ακολουθεί αντίστοιχα στάδια για την κατασκευή των ενθέτων- επενθέτων με εκείνα για την κατασκευή μίας θήκης. Λαμβάνεται δηλαδή αποτύπωμα του δοντιού, το οποίο αποστέλλεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο για την κατασκευή της αποκατάστασης από ολοκεραμικό υλικό (πορσελάνη) ή σύνθετη ρητίνη. Στο επόμενο ραντεβού ελέγχεται το ένθετο / επένθετο για την αρτιότητα της εφαρμογής του και την ταύτιση του χρώματος με το φυσικό δόντι και τέλος συγκολλάται στο στόμα με απόλυτο έλεγχο του σάλιου.