Διαταραχές κροταφογναθικής διάθρωσης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποφέρουν από χρόνιο στοματοπροσωπικό πόνο, δυσκολία στη μάσηση και μειωμένη λειτουργία της κάτω γνάθου, καταστάσεις οι οποίες συνδέονται με προβλήματα στην κροταφογναθική διάρθρωση.

Τι είναι οι διαταραχές αυτές;

Αφορούν στην κροταφογναθική διάρθρωση (ΚΓΔ σε συντομογραφία), δηλαδή στην άρθρωση που ενώνει την κάτω γνάθο με το υπόλοιπο κρανίο. Η μορφολογία της είναι πιο περίπλοκη από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο σώμα μας, ώστε να προσφέρει στην κάτω γνάθο την ποικιλία κινήσεων που εξυπηρετούν τις λειτουργίες της μάσησης.


Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι διαταραχές της ΚΓΔ μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο καθιστώντας δύσκολη τη μάσηση και την ομιλία. Επίσης, η κάτω γνάθος μπορεί να «κλειδώσει» σε μία θέση με το στόμα ανοιχτό ή κλειστό. Η διάγνωση, όμως, των διαταραχών αυτών είναι δύσκολη. Για παράδειγμα, ασθένειες όπως ένας πονόδοντος ή η ιγμορίτιδα μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις η συμβουλή ενός οδοντιάτρου είναι πολύτιμη.


Ποια είναι η θεραπεία;

Υπάρχουν αρκετές επιλογές θεραπείας ανάλογα με το είδος της διαταραχής και τη βαρύτητά της. Συνήθως ξεκινάμε με πιο συντηρητικές θεραπείες, όπως ζεστά ή ψυχρά επιθέματα, μαλακή δίαιτα και ασκήσεις φυσικοθεραπείας. Το επόμενα στάδιο είναι η χρήση ενδοστοματικών ναρθήκων ή/και κάποια φαρμακευτική αγωγή.